Temelji zdravljenja astme

Redno preverjanje delovanja pljuč in pravilna tehnika vdihovanja zdravil vam bosta pomagala. Poleg tega morate čim prej prepoznati poslabšanja astme, pravočasno ukrepati in znati pravilno ravnati pri oteženem dihanju. Pri zdravljenju astme je treba upoštevati:

  • Izogibanje sprožilcem ali dejavnikom poslabšanja astme

Tudi če ni vedno preprosto, se morate izogibati povzročiteljem oteženega dihanja. Cvetnemu prahu se lahko ognete z ustreznim načrtovanjem dopusta, da se izognete obdobju najmočnejšega cvetenja. Pomaga lahko tudi zračni filter v avtu, ki ne prepušča cvetnega prahu, zatesnitev oken z gosto gazo, ki ne prepušča cvetnega prahu, in shranjevanje vrhnjih oblačil, na in v katerih po navadi ostane cvetni prah, zunaj spalnice ter uporaba kirurške maske preko ust in nosu.

Nasvet

Lase si umijte pred spanjem, da sperete z njih cvetni prah.

  • Zdravljenje z zdravili

Temeljni pogoj za aktivno življenje z astmo brez težav je dosledna in pravilna uporaba zdravil ter prilagoditev uporabe pri poslabšanju. Pri tem se ni treba bati neželenih posledic rednega jemanja zdravil proti astmi. Večino zdravil za astmo vdihujemo, kar ima to prednost, da pride učinkovina neposredno tja, kjer mora učinkovati. Za to potrebujemo veliko manj učinkovine, kot je npr. v tabletah, pa tudi celotnega organizma ne obremenjujemo.

  • Redna telesna dejavnost

K uspešnemu  zdravljenju astme vsekakor sodi redna telesna dejavnost.
Nekoč so astmatikom priporočali, da se čim bolj ogibajo telesnim naporom. Danes vemo, da se lahko njihova telesna zmogljivost izboljša z ustreznim treningom. S krepitvijo mišic in izboljšanjem dihalne tehnike okrepimo celotno telo in izboljšamo kondicijo.

Lasten nadzor nad astmo

Za astmo so značilna nihanja intenzivnosti težav. Zvečanje težav je lahko posledica slabšega nadzorovanja astme. S prenosnim merilcem največjega pretoka zraka ali PEF-merilcem (angl. peak flow meter) lahko sami merimo pljučno funkcijo večkrat dnevno in dovolj zgodaj prepoznamo simptome poslabšanja bolezni (nočni kašelj, zmanjšana telesna zmogljivost...).

Kadilci, opustite kajenje!

Nujno je treba prenehati s kajenjem, znano je namreč, da se kadilci na zdravila pomembno slabše odzivajo.