Nasveti in napotki

Zaradi astme se načeloma ni treba odpovedati potovanjem z letalom. Vendar se o načrtovanju potovanja pogovorite s svojim zdravnikom, saj suh zrak in zmanjšana vsebnost kisika v višini lahko povzročita težave. Morebiti je dobro vzeti s seboj dodaten olajševalec. Pomembno je, da svoja zdravila tudi na potovanjih jemljete ob ustaljenih urah. Zato sodijo vaša zdravila proti astmi v ročno prtljago.

Katera zdravila je treba vzeti s seboj na dopust

Na vsak dopust je načeloma dobro vzeti nekaj osnovnih zdravil. Astmatikom svetujemo, da se o svojem načrtovanem potovanju pogovorijo s svojim zdravnikom ali farmacevtom. V dopustniško prtljago sodijo:

  • vaša zdravila za zdravljenje astme v zadostnih količinah; zdravila zdravljenja astme so sicer v nekaterih državah na voljo tudi brez recepta, toda lahko vsebujejo druge učinkovine ali imajo drugačne sisteme za vdihovanje, včasih pa v lekarni tudi ne bodo govorili jezika, ki ga vi obvladate;
  • morebiti tudi zdravila proti alergijam (npr. antihistaminiki), če imate alergije;
  • vaš PEF-merilec in dnevnik z zapisanimi meritvami; prav na dopustu boste morda zaradi podnebnih sprememb ugotavljali odstopanja od svojih običajnih vrednosti PEF.

Astma in nosečnost

Nosečnost lahko poslabša ali izboljša astmo. Veliko nosečnic se želi med nosečnostjo odpovedati vsem zdravilom. Vendar upoštevajte, da lahko napad oteženega dihanja vašemu otroku bolj škoduje kot vaša zdravila za zdravljenje astme. Večina zdravil je namenjena vdihovanju, zato pridejo le neznatne količine učinkovine v krvni obtok. S svojim ginekologom in pulmologom se pogovorite o zdravljenju med nosečnostjo, morebiti bo treba pogosteje priti na kontrolo zdravljenja.

Med dojenjem je treba zdravila proti astmi nujno jemati naprej. Ker obstaja pri otrocih astmatičark večja verjetnost, da bodo tudi sami zboleli za astmo in ker dojenje lahko to tveganje zmanjša, se dojenju zaradi astme ne smete odpovedati, če je le mogoče. Tudi pri tem vam bo vaš zdravnik lahko pomagal z nasveti.