Vdihovanje - prava pot

Zdravila za zdravljenje bolezni pridejo v naše telo po različnih poteh. Tablete ali sirup pogoltnemo in učinkovine pridejo preko krvnega obtoka do ciljnega organa. Zato potrebujemo načeloma večje količine učinkovin, saj se na poti do mesta delovanja nekaj učinkovine že »izgubi«. Za zdravljenje astme je najboljša možnost vdihovanje zdravil, ker:

  • pride učinkovina neposredno na mesto delovanja, v dihalne poti,
  • zadostuje neznaten odmerek v primerjavi s tabletami,
  • so neželeni učinki manjši, saj je količina prejete učinkovine veliko manjša kot pri tabletah.

Brez prave tehnike ne gre

Za vdihovanje zdravil za zdravljenje astme je na voljo več vdihovalnih sistemov. Poznamo vdihovalnike s potisnim plinom in vdihovalnike z zdravilom v obliki praška. Vaš zdravnik bo skupaj z vami izbral najboljši način zdravljenja za vas. Pred prvim vdihovanjem pa vam mora zdravnik nujno razložiti pravilno tehniko vdihovanja. Dejstvo je, da lahko učinkovina razvije svoje želeno delovanje v dihalnih poteh le, če jo pravilno vdihujemo.

Vdihovalniki s potisnim plinom

Vdihovalniki s potisnim plinom ali pogovorno »pumpice, sprejčki… za astmo« so že dolgo znana in zanesljiva pomoč pri astmi. Učinkovina v vdihovalniku je v aluminijastem vložku. Odvisno od vrste učinkovine je treba vdihovalnik pred uporabo pretresti, da se učinkovina pomeša s potisnim plinom. Danes uporabljamo zgolj potisne pline brez  prepovedanih freonov (klorofluoroogljikov). Pri uporabi vdihovalnikov s potisnim plinom je zelo pomembna koordinacija med sprožitvijo in vdihom. Pri sodobnih vdihovalnikih se učinkovina pojavi v obliki precej počasnejšega in dlje obstoječega pa tudi toplejšega oblačka. To je za uporabnika pogosto prijetneje. Zaradi tega se manj učinkovine naloži na stenah žrela in več je pride v pljuča.

Pravilna uporaba vdihovalnika s potisnim plinom

  1. Snemite zaščitni pokrovček z ustnika in preverite, ali na ustniku ni ostankov prahu, umazanije ali drugih nečistoč. Če je potrebno, pretresite vdihovalnik.
  2. Počasi in sproščeno globoko izdihnite.
  3. Držite vdihovalnik s palcem in kazalcem ter, ne glede na lastno držo, vedno navpično z dnom vdihovalnika navzgor, nato z ustnicami trdno objemite ustnik. Pri tem rahlo nagnite glavo nazaj.
  4. Počasi in globoko vdihnite ter sprožite odmerek neposredno ob začetku vdiha, tako da potisnete navzdol vložek z učinkovino.
  5. Po inhaliranju zadržite dih 5 do 10 sekund, če je mogoče, da se zdravilo odloži v bronhijih.
  6. Počasi izdihnite skozi nos ali skoraj zaprte ustnice. Če je potrebno še eno vdihovanje, počakajte do drugega vdihovanja približno pol minute.

Nasvet

Če v kazalcu nimate dovolj moči za pritisk na pršilnik, si pomagajte še s sredincem.

Uporabo vdihovalnika  s potisnim plinom si lahko olajšate z uporabo posebnega nastavka. To je priporočljivo predvsem pri otrocih in starejših bolnikih. Z uporabo nastavka ni treba koordinirati pritiska na vdihovalnik in vdiha.

Vdihovalnik z zdravilom v obliki praška

V teh vdihovalnikih je učinkovina v obliki praška. Napravo sprožimo z vdihom in ne potrebujemo potisnega plina. Zato tudi ni potrebna koordinacija med sprožitvijo in vdihom. Tudi za pravilno uporabo vdihovalnika z zdravilom v obliki praška se je potrebno naučiti tehniko uporabe. V primerjavi z vdihovalnikom s potisnim plinom je treba pri vdihovalniku z zdravilom v obliki praška vdihniti iz vdihovalnika. Vdihniti je treba polno in globoko. Nekaterim bolnikom se zdi prašek preveč suh in jih pri uporabi sili na kašelj.